Zeepaard komt

Dit najaar gebeurt het!
Zeepaard.

In Hoek van Holland (17 oktober) en Schouwen-Duiveland (7 november) gaan wij de traditie van het vissen met een Nederlands trekpaard nieuw leven inblazen, ingepakt in een volwaardig dagprogramma met wandeling, een lezing van mijn tekst Zeepaard en natuurlijk een maaltijd met de vangst.

foto’s: Marieke Odekerken

De praktische informatie:
Hoek van Holland:
17 oktober, restaurant de Zeetoren, Hoek van Holland
U bent welkom vanaf 11:00, om 12:00 vangen we aan, en het programma duurt tot ongeveer 17:00.
Kosten: €20,- inclusief maaltijd
Reserveren.

Schouwen-Duiveland:
7 november, restaurant De Strandloper, Nieuw Haamstede (zoek bij navigatie op Strandweg 1, volg de weg uit naar ’t Vuurtorenpad)
U bent welkom vanaf 12:00, het programma duurt tot ongeveer 18:00.
Let op! Meer details volgen.
Kosten: €20,- inclusief maaltijd
Reserveren.

Met veel bekijks hadden wij enkele dagen geleden onze foto-repetitie op het prachtige strand van Westenschouwen.

Uit het persbericht:
    Zeepaard
Op 17 oktober wordt een vergeten traditie nieuw leven ingeblazen in Hoek van Holland. In een samenwerking van verschillende landelijke en lokale organisaties wordt er een hele dag georganiseerd rondom het zeevissen met een trekpaard. Dit alles in de hoop genoeg aandacht op te trommelen om er een jaarlijks terugkerend gebruik van te maken.
Bij het vissen gaat een ruiter met paard het water in, en trekt een speciaal net achter zich aan dat over de bodem sleept en op deze manier allerlei zeevruchten kan vangen. Van schol en schar tot krab en kwal, al draait het bij deze manier van vissen vooral om de garnalen.
Van oudsher deed men dit vooral in het najaar: dan is het water nog niet koud, en is de vangst goed van formaat —al weet je van tevoren natuurlijk nooit precies wat je vangt.

Lezing
Een van de initiatiefnemers van het project is toneelschrijver Simon Weeda. Hij verzorgt zelf ook een bijzondere toevoeging aan de dag: een lezing van een tekst die hij schreef naar aanleiding van gesprekken met vissers en paardentrainers. In het bijzonder baseerde hij zich op een trainer die te paard bijna heel Europa doorreisde, op zoek naar de ideale plek om te wonen met zijn dieren. Weeda: “Zijn verhalen beslaan bijna de hele twintigste eeuw, kriskras door Europa, maar komen uiteindelijk terug in Nederland. Die verhalen gaan over ons idee van natuur, tegenover de harde werkelijkheid. Het gaat over het zoeken naar een thuis, en de vraag of dat wel voor iedereen vindbaar is. Sommigen verlangen terug naar ‘echte’ wildernis. Iets groots en puurs: moeder natuur, die ons onderhoudt. Maar bestaat dat nog wel? En waar dan?”

Programma
Daarnaast bestaat het programma uit een duin-wandeling met natuurgids, natuurlijk het vissen met het trekpaard, en tot slot wordt de vangst meegenomen in een unieke maaltijd van topkoksduo Willem&Cammeraat. Weeda: “Na zo’n dagje strand ben je wel toe aan iets warms.”

“Dat was een man, nou… Leeftijdsloos, he? Voor mij was dat een eeuwenoude man. Die stond echt op zijn staf geleund, nog. Vier jassen over mekaar, en vier petten over elkaar. Bloedheet. Maar zijn broek hing altijd open. Dus zijn hele geval hing er vaak gewoon uit. Te luchten of zo. Dus die boerenvrouwen zeiden dan tegen mij:
“Joh, kun jij niet aan je vader zeggen dat ‘ie z’n broek dicht doet?”
Ik zeg: “dat is mijn vader niet, dus dat moet u zelf maar zeggen.”
Giechelen die wijven, en hij ook. Ze vonden het allemaal prachtig. In zijn Drents dialect schuine moppen vertellen… Hij wist dat best dat zij dat zagen, en zij wisten dat ook, maar niemand zei wat. Hij deed dat ook niet per ongeluk, natuurlijk.”

-uit Zeepaard, Simon Weeda

Geen opmerkingen

Geef een antwoord

Uw e-mail adres wordt door ons niet gedeeld.Verplichte velden worden aangeduid met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.